Kardinaal Willem van Croÿ

De broer van Filips II van Croÿ kon zich, met de steun van zijn nonkel Willem (Chièvres), in enkele jaren opwerken in de kerkelijke hiërarchie.

In 1512 werd de deken van de Sint-Pieterskerk, Adriaan van Utrecht, door paus Julius II belast met de opdracht Willem van Croÿ aan te stellen als coadjutor van de abt van Affligem. In hetzelfde jaar werd Willem door Adriaan bekleed met het habijt van de heilige Benedictus en aangesteld als coadjutor met recht van opvolging. Willem werd naar Leuven gestuurd om er zich verder te ontwikkelen onder de hoede van de Spaanse humanist Juan Luis Vives.

In 1515 werd Willem benoemd tot bisschop van Kamerijk. Tegelijk droeg hij ook de titel van prins van het keizerrijk en graaf van Cambrésis.

In 1517 benoemde paus Leo X Willem in een geheim consistorie tot kardinaal-diaken en maakte hem kardinaal van Santa Maria in Aquiro. Twee maanden later werd hij aangesteld tot abt van de Sint-Pietersabdij in Gent. Enkele maanden later overleed de grote Spaanse staatsman kardinaal-aartsbisschop van Toledo, Ximenès, primaat van Spanje en grootkanselier van Castilië. Paus Leo X kende deze titels ook toe aan Willem van Croÿ. Zo kreeg deze niet alleen een van de belangrijke kerkelijke ambten maar ook het rijkste.

Cisneros3

(c)  Wikipedia

In 1518 overleed de abt van Affligem, Walter Michiels en werd de kardinaal ook abt van deze belangrijke Brabantse abdij.

Abdij_Affligem_-_1659.jpg

(c) Wikipedia

In 1519 deed Willem afstand van zijn bisschopszetel van Kamerijk ten voordele van zijn broer Robrecht.

In 1518 zorgde Willem ervoor dat in de abdij van Affligem de Benedictijnenhervorming van Bursfeld werd doorgevoerd. Daardoor verloor de lokale gemeenschap het recht zelf een abt te kiezen en moest ze toestaan dat een proost hen zou leiden. De eerste proost, Wilhelmus van Ghoer, kwam uit Egmond in Noord-Holland. Eén van de belangrijkste richtlijnen was een diepgaande theologische studie als wapen tegen de opkomende ketterij. Verschillende monniken werden naar hun studiehuis in Leuven gestuurd (Sint-Annacollege in de Naamsestraat).

De monniken bleven ook boeken met de hand overschrijven, ook al was de boekdrukkunst al uitgevonden. Vooral boeken die bij de eredienst gebruikt werden, bleven ze overschrijven.

In 1520 werd Willem aangesteld als abt van de Benedictijnenabdij van Hautmont in Frans-Vlaanderen.

Toen Karel V in 1520 tot Rooms keizer werd gekroond was kardinaal Willem van Croÿ daar ook aanwezig. Hij zou de keizer ook volgen naar de Rijksdag te Worms. Daar overleed hij ten gevolge van een val van zijn paard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s