Over

Beste lezer,

Als stadsgids van Leuven heb ik vijftien jaar bezoekers de schoonheid van onze stad getoond en hen de rijke geschiedenis van de stad en haar universiteit verteld. Ik heb daarbij altijd aandacht besteed aan het kleine: ik heb details van kunstwerken en monumenten getoond die de schoonheid ervan accentueren en ik heb kleine verhalen verteld die de geschiedenis kruiden.

Door omstandigheden ben ik van het gidsenpodium, de Leuvense straten en pleinen, verdwenen en moet ik nu andere manieren zoeken om mijn interesse voor de geschiedenis van Leuven en haar universiteit te delen: andere kanalen om de kleine details te tonen, andere podia om mijn kleine verhalen te vertellen.

Eerst heb ik vooral Facebook gebruikt om mijn liefde voor onze eeuwenoude en springlevende stad uit te drukken. Daarbij heb ik mijn karretje gehangen aan de krachtige Facebook-locomotieven Leuvense Historische Weetjes en Leuven Weleer. Ik heb geprobeerd hun prachtige beelden van het Leuvense verleden aan te vullen met kleine verhaaltjes uit de geschiedenis en ik zal dit blijven doen. Pascal (LHW) en Frederic (LW) bewijzen met hun succesverhalen dat er nog steeds zeer veel interesse is voor de geschiedenis en de cultuur van en in Leuven.

Ik was echter op zoek naar een manier om deze verhalen een leven te geven dat toch wat langer duurt dan de waan van de dag. Ik hoop dat ik daar met deze blog in slaag. Ik weet niet of deze blog zo duurzaam is als het papier waarop de Anjou-Bijbel geschreven is maar ik hoop dat de verhalen die je hier kunt lezen, toch langer meegaan dan doorsnee Facebook-berichten zodat je ook over enkele jaren nog zal kunnen teruggrijpen naar een anekdote die je vandaag hebt gelezen.

Wat mag je verwachten?

Ik wil hier in de eerste plaats Leuvense (kleine) verhalen brengen: verhalen van mensen die in Leuven hebben gewoond en gewerkt, en verhalen die zich afspelen op Leuvense straten en pleinen en in Leuvense gebouwen. Leuvense verhalen maar geen sprookjes. De  verhalen die je hier kunt lezen, zijn gebaseerd op historische feiten. Als er uitzonderlijk toch een fictief verhaal gebracht wordt, wordt dit expliciet vermeld.

Eens gids, altijd gids: de verhalen die hier verteld worden, hebben ook altijd een band met een persoon en/of een plaats. Ze zouden zo uit een Ken-Uw-Stad- of Zomerwandeling kunnen komen. Voor het grotere verhaal verwijs ik graag naar de gidsen van Leuven+. Op hun website vind je hun uitgebreid programma met wandelingen over uiteenlopende facetten van de Leuvense geschiedenis.

We gaan rustig beginnen zodat we onze motor niet te snel opblazen. Ik hoop in de eerste fase één verhaal per maand te kunnen aanbieden. Geleidelijk zullen we het tempo opdrijven  om uiteindelijk op kruissnelheid te komen. Het streefdoel is op termijn ten minste twee verhalen per maand te kunnen aanbieden. Daarvoor reken ik ook op jouw medewerking.

Categorieën

 • Grote gebouwen – kleine verhalen. Een kijk achter de muren: anekdotes uit de geschiedenis van een gebouw,
 • Verbonden verhalen. Verhalen waarin een link gelegd wordt tussen een persoon en een andere persoon, een gebouw of een plaats.
 • (Stand)beeld-verhalen. In Leuven zijn er honderden beelden te bekijken: beelden van heiligen en zondaars, van professoren en studenten, van geboren Leuvenaars en Leuvense inwijkelingen, …
 • Uit Leuven verdwenen. Erfgoed dat ooit in Leuven te bewonderen was, is verspreid over de hele wereld. Waar bevond het zich toen, waar bevindt het zich nu?
 • Definitief verloren. Erfgoed verdwijnt niet alleen uit Leuven, het gaat ook wel eens definitief verloren, meestal door menselijk ingrijpen.
 • Verborgen parels.Wie een beetje verder kijkt dan de grote publiekstrekkers, kan echte schatten ontdekken.
 • Leuvense wortels: historische figuren met Leuvense roots.

Jouw inbreng is gewenst.

Met deze blog richt ik mij tot iedereen die, net als ik, verhalen over de oudste universiteitsstad van de Lage Landen wil delen. Als initiatiefnemer geef ik een eerste voorzet maar ik hoop dat andere Leuvense geschiedenisvertellers zich zullen aansluiten en ook hun verhalen via dit kanaal willen verspreiden. Als jij je verhaal ook via deze blog wil verspreiden, stuur het me dan door. (wimvist@gmail.com). Dan bekijken we samen of het op deze blog past. Ik beloof jullie dat ik alle voorstellen zal onderzoeken. Als beheerder neem ik wel de finale beslissing welke verhalen worden opgenomen.

Jullie mogen natuurlijk ook altijd reageren op de gepubliceerde verhalen. Reacties zijn zeer welkom.

Je kan tonen dat je een bericht op deze blog gewoon goed vindt zonder er commentaar op te geven door gewoon op de knop “like” te klikken.

Je kan ook een reactie op een bericht schrijven. Je kan op alle berichten en op alle reacties reageren en normaal zullen alle reacties ook getoond worden. De beheerder van de blog, ik dus, kan beslissen om een reactie niet te tonen. Ik kan ook de mogelijkheid om te reageren op bepaalde berichten blokkeren. Ik ben niet van plan van dit recht gebruik te maken tenzij ik zou merken dat evidente gedragsregels zouden overtreden worden.

Gedragsregels

Zoals gezegd wil ik hier vooral (kleine) Leuvense verhalen vertellen: verhalen van Leuvense mensen en Leuvense gebeurtenissen. Verhalen maar geen sprookjes. Ik weet ook dat de geschiedenis vanuit verschillende standpunten kan verteld worden en ik wil op deze blog ook verschillende standpunten aan bod laten komen. Maar één ding moet duidelijk zijn: op deze blog is er geen plaats voor geschiedenisvervalsing.

Omdat dit een publiek toegankelijke website is en omdat ik niet wil dat deze blog zou misbruikt worden om immorele of illegale boodschappen te verspreiden, vraag ik iedereen die iets wil verspreiden via dit kanaal, hetzij als reactie hetzij als een eigen bijdrage, zich te houden aan de volgende gedragsregels die gebaseerd zijn op een open geest en een gezond verstand.

 • Boodschappen met respectloos taalgebruik, zoals beledigingen, persoonlijke aanvallen, laster en eerroof, inbreuk op de privacy, … worden geweerd.
 • Naamloze boodschappen en boodschappen door een pseudoniem kunnen geweerd worden.
 • Boodschappen met dezelfde inhoud door dezelfde persoon gepost kunnen als spam beschouwd worden en kunnen geweerd worden.
 • Reacties met verwijzingen naar kwaadaardige software worden geweerd.
 • Gebruikers die bovenstaande regels meermaals met de voeten treden, kunnen permanent geblokkeerd worden.

Ik hoop dat ik deze maatregelen nooit zal moeten uitvoeren en dat we deze blog kunnen gebruiken om met een open geest en gezond verstand Leuvense geschiedenissen kunnen blijven delen.

2 gedachten over “Over

 1. Cheryl

  Bedankt voor jouw blog!! Ik houd van de geschiedenis van Leuven en ik vind dit zo interessant! Het spijt mij – mijn nederlands is niet zo goed, maar ik zal proberen om te lezen (en gebruik google translate denk ik). Bedankt voor jouw goede werk!

  Like

  1. François Caels

   Geachte,
   Ik vond nergens een naam terug en probeer het maar op deze manier. Het geslacht Caels
   was een 100 jaar lang toonaangevend in Leuven met verschillende openbare functies.
   Het lijkt me dat er nog iets concreet van moet te zien zijn heden ten dage in Leuven, maar waar en wat??

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s